( REUTERS)

Ιράν: Ελεύθερη δημοσιογράφος η οποία πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Mahsa Amini

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

14/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Ιρανή δημοσιογράφος, Nazila Maroufian η οποία καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή γιατί πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Mahsa Amini, ανακοίνωσε χθες πως αποφυλακίστηκε.
  2. Ο κ. Amini κατηγόρησε στη συνέντευξη τις Αρχές για τον θάνατο της κόρης του, οι οποίες είχαν ανακοινώσει τότε πως πέθανε εξαιτίας προβλήματος υγείας, ενώ η οικογένεια και ακτιβιστές τόνιζαν πως πέθανε από χτύπημα στο κεφάλι μέσα στη φυλακή.

Είδηση


Ιρανή δημοσιογράφος, η οποία καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή δυο χρόνων κάθειρξης αφού πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Mahsa Amini –ο θάνατος της οποίας στα χέρια της αστυνομίας ηθών τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία–, ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως αποφυλακίστηκε.

Μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, η Nazila Maroufian ανέβασε φωτογραφία της, χωρίς μαντίλα, στα social media, στην οποία εικονίζεται με ένα μπουκέτο λουλούδια στο αριστερό χέρι και το δεξιό υψωμένο με τα δυο δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης.

Η δημοσιογράφος, σύμφωνα με περσικά ΜΜΕ, δημοσίευσε τον Οκτώβριο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mostaghel Online συνέντευξη που πήρε από τον τον πατέρα της Mahsa Mahsa Amini.

Ο κ. Amini κατηγορούσε στη συνέντευξη αυτή τις αρχές που είπαν ψέματα για τις περιστάσεις του θανάτου της κόρης του· οι αρχές είχαν ανακοινώσει τότε πως η νέα πέθανε εξαιτίας προβλήματος υγείας. Η οικογένεια και ακτιβιστές αντίθετα τόνιζαν πως υπέστη χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της κράτησής της. Η δημοσιογράφος συνελήφθη αρχικά τον Νοέμβριο.

Ο θάνατος της Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν.

Αφέθηκε ελεύθερη, όμως τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως καταδικάστηκε να εκτίσει δυο χρόνια κάθειρξη με πενταετή αναστολή για “προπαγάνδα εναντίον του συστήματος” και “διασπορά ψευδών ειδήσεων”.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν συνελήφθησαν 95 δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο