Η ζέστη, που προκλήθηκε από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στοίχησε τη ζωή σε σχεδόν 48.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι, καθώς η ήπειρος θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Οι επιστήμονες αποκαλούν τη ζέστη “σιωπηλό δολοφόνο”, επειδή σκοτώνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους πραγματικά συνειδητοποιούμε, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας για το 2023 θα ήταν 80% υψηλότερο αν οι άνθρωποι δεν είχαν προσαρμοστεί στην άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο έντονοι, μεγαλύτεροι σε διάρκεια και συχνότεροι, καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνεχίζεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν ότι το 2024 θα πάρει σύντομα τη θέση του.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα λόγω καύσωνα το 2023 ήταν υψηλότερη στην Ελλάδα, με 393 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπων, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 209 θανάτους ανά εκατομμύριο και την Ισπανία με 175 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Έτος-σταθμός για τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις όσον αφορά τον καύσωνα ήταν το 2003, όταν 70.000+ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο καύσωνας του 2003 στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα, δημιουργώντας συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδια πρόληψης. Αλλά σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο αριθμός των νεκρών από τον καύσωνα του 2022, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους, άφησε τους επιστήμονες να αναρωτιούνται πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κυβερνήσεις μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς εν μέσω καύσωνα (δημιουργία χώρων πρασίνου, έγκαιρες προειδοποιήσεις, ενίσχυση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης).
Μπορούμε όμως και ατομικά να προστατευθούμε (παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, κατανάλωση νερού), ενώ η επικοινωνία με ηλικιωμένους γείτονες και συγγενείς που ζουν μόνοι τους μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.