Η Κομισιόν βγάζει από τον πάγο τους δημοσιονομικούς κανόνες

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:

1) Τί είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ;

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να έχουν δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3%.

2) Τί συμβαίνει στην πράξη;

Αυτοί οι κανόνες “πάγωσαν” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ως το 2022.  Αυτό το “πάγωμα” ονομάζεται “γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

3) Τί προτείνει η Κομισιόν;

Τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας παραμένουν χαμηλές. Τα έκτακτα επιδόματα θα πρέπει να καταργηθούν το 2024, ώστε τα κράτη να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να μειώσουν χρέη και ελλείμματα.

 

Είδηση 🗞️

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασαν σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι , το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βάζει στον “πάγο” τη δημοσιονομική “χαλαρότητα” που επικράτησε κατά τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και προωθεί την ιδέα της μείωσης χρεών και ελλειμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και ιδιαιτερότητες κάθε κράτους – μέλους.

Τα μέτρα στήριξης βοηθούσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προστάτευαν τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, ωστόσο, το δημόσιο χρέος.

Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έπρεπε να ακολουθήσουν κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) που προέβλεπε ανώτατο όριο στο δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα μέχρι 3%.

Ωστόσο οι κανόνες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια ξανά το 2022 λόγω της οικονομικής κρίσης από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ενόψει της νέας μεταπανδημικής πραγματικότητας, δεν είναι σκόπιμο να επιστρέψουμε στην αποκλειστική εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ίσχυαν πριν από την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2020”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο