Η Κίνα ενισχύει τη θέση της ως παγκόσμια ηγέτιδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και είναι έτοιμη να ξεπεράσει ακόμη και τους δικούς της φιλόδοξους στόχους για την ενέργεια, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η Κίνα πρόκειται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της και να παράγει 1.200 γιγαβάτ ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ έως το 2025, πιάνοντας τον στόχο της για το 2030 πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση της Global Energy Monitor, μιας ΜΚΟ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που παρακολουθεί τα αιολικά και ηλιακά πάρκα κοινής ωφέλειας, καθώς και τα μελλοντικά έργα στη χώρα.
Την Κυριακή, η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο παγκοσμίως, υβριδικό έργο παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο Θιβέτ.
Η έκθεση αναφέρει ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2023, η δυνατότητα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας της Κίνας έχει φτάσει τα 228GW, περισσότερο από ό,τι αυτή όλων των υπολοίπων χωρών του κόσμου μαζί.
Η Κίνα έχει επίσης κάνει τεράστια βήματα στην δυνατότητα αποθήκευσης αιολικής ενέργειας, η οποία ξεπερνά πλέον τα 310 γιγαβάτ και είναι διπλάσια από το επίπεδο του 2017 και περίπου ισοδύναμη με τις επόμενες επτά πρώτες χώρες μαζί.
“Αυτά τα νέα δεδομένα παρέχουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εντυπωσιακή αύξηση της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας της Κίνας”, δήλωσε η Dorothy Mei, υπεύθυνη έργου στο Global Energy Monitor. “Καθώς παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των μελλοντικών έργων, αυτές οι λεπτομερείς πληροφορίες καθίστανται απαραίτητες για την εξερεύνηση του ενεργειακού τοπίου της χώρας”.