(Kyodo/via REUTERS)

Η Ιαπωνία ρίχνει στον Ειρηνικό νερά της Φουκουσίμα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Ιαπωνία ξεκίνησε να ρίχνει στον Ειρηνικό χρησιμοποιημένα αλλά επεξεργασμένα νερά από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
  2. Τα νερά έχουν καθαριστεί από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία.
  3. Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής από την Ιαπωνία και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλιείς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής αντιδρούν.

Είδηση


Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα, αλλά επεξεργασμένα, νερά από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, ένα ραδιοενεργό ισότοπο του υδρογόνου, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας, τον ΠΟΥ και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Η διαδικασία απόρριψης του 1 εκατ. τόνων νερού ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30-40 χρόνια.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού και η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ σταδιακή -αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050.

Οι αντιδράσεις της Κίνας

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα την έναρξη της επιχείρησης αυτής, λέγοντας ότι πρόκειται για μια “εγωιστική και ανεύθυνη” ενέργεια του Τόκιο και ανέστειλε όλες τις εισαγωγές της θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, επικαλούμενη λόγους “ασφάλειας των τροφίμων”.

Τον Ιούλιο, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή τροφίμων από 10 ιαπωνικά γεωγραφικά διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Φουκουσίμα, και το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο έλαβαν παρόμοια μέτρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η Κίνα ήταν πέρυσι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών του ιαπωνικού αλιευτικού κλάδου.

Οι αντιδράσεις γειτονικών χωρών

Άλλες χώρες και εδάφη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που έχουν καλύτερες σχέσεις με την Ιαπωνία, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Αυστραλία ή ακόμη τα Φίτζι και οι Νήσοι Κουκ, εξέφρασαν ως εκ τούτου την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά την ασφάλεια της διαδικασίας απόρριψης, η οποία ελέγχεται από τον IAEA.

Διαδηλώσεις κατά της απόρριψης έγιναν ωστόσο στη Νότια Κορέα. Πάνω από 10 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Σεούλ επειδή αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας, δήλωσε στο AFP η τοπική αστυνομία.

Τι λέει ο ΙΑΕΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με “τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας” και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια “θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον”.

Η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα από τον της Φουκουσίμα είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο, ανακοίνωσε σήμερα ο IAEA.

“Οι ειδικοί του IAEA συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη”, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός του OHE, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση.

“Η ανάλυση που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου επιβεβαίωσε” ότι η συγκέντρωση της ραδιενεργής ουσίας τρίτιο βρισκόταν “πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο”.
Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτά να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο