Η ΕΚΤ αυξάνει για 8η φορά σε έναν χρόνο τα επιτόκια

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

16/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Στην 8η συνεχή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού προχώρησε η ΕΚΤ και με το + 0,25%, τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο που ήταν το 2001.
  2. Η αύξηση θα επηρεάσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
  3. Οι συνεπείς Έλληνες δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, δεν επηρεάζονται καθώς οι τράπεζες έχουν “παγώσει” μέχρι τον Απρίλιο του 2024 τα επιτόκια στο 2,85%

Είδηση


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Ιουνίου, την 8η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους. Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), επαναφέρει τα επιτόκια της ΕΚΤ στα ποσοστά του 2001.

Η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ δεν θα πλήξει του συνεπείς Έλληνες δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, καθώς οι τράπεζες έχουν “παγώσει” μέχρι τον Απρίλιο του 2024 τα επιτόκια στο 2,85%.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, να αποσύρουν “άμεσα και με συντονισμένο τρόπο” τα μέτρα οικονομικής στήριξης και παρέχουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης και να εστιάσουν στη μείωση του δημόσιου χρέους.

H EKT αυξάνει τα επιτόκια προσπαθώντας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα μέτρα στήριξης συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού και συνεπώς, εάν δεν αποσυρθούν, ενδέχεται να χρειαστούν μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων

Παράλληλα, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την ΕΕ παραμένει ιδιαίτερα υψηλός η πρόεδρος Lagarde δεν απέκλεισε και νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

 

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο