Στο 11o πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την πλήρη ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για την αφαίρεση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που είχε συμπεριλάβει το Κίεβο στη λίστα “Χορηγών Διεθνούς Πολέμου”.
Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό από την ΕΕ να συνεχίσει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία, καταρτίζοντας μια λίστα με νομικά πρόσωπα, που κατά την θεώρηση του Κιέβου, συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη από τη Ρωσία. Η εν λόγω λίστα περιελάμβανε μια ουγγρική τράπεζα και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τις οποίες το Κίεβο χαρακτήριζε ως «διεθνείς υποστηρικτές του πολέμου».
Η Αθήνα πάτησε φρένο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν αποσυρθούν άμεσα από αυτή τη λίστα οι ελληνικές ναυτιλιακές, οι οποίες σύμφωνα με τη χώρα μας, δεν έχουν παραβιάσει καμία ευρωπαϊκή απόφαση.
Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην αποτροπή όσων παρακάμπτουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο παρελθόν η ΕΕ στη Ρωσία.
Για την Αθήνα, η συμπερίληψη ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στην ουκρανική λίστα, ήταν, για να τεθει με διπλωματικούς όρους, “απαράδεκτη”. Η Ελλάδα “πάτησε πόδι” στις απαιτήσεις της Ουκρανίας ζητώντας να αφαιρεθούν αυτές οι ναυτιλιακές εταιρείες από τη λίστα προτού εγκρίνει το πακέτο των κυρώσεων κατα της Ρωσίας. Εν μία νυκτί, η Ουκρανία αφαίρεσε τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη λίστα της, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της Αθήνας για το πακέτο.