Σχεδόν 41 εκατομμύρια στρέμματα παρθένων τροπικών δασών καταστράφηκαν το 2022, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 43% των δασών που καταστράφηκαν. Ακολουθούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (13%) και η Βολιβία (9%). Συνολικά η Νότια Αμερική αντιπροσώπευε πάνω από το 60%.
Παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για περιορισμό της αποψίλωσης των τροπικών δασών, μια επιφάνεια αντίστοιχη με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρεφόταν ή καιγόταν κάθε πέντε δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του 2022. Τα τροπικά δάση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη δέσμευση του άνθρακα, κινδυνεύουν κυρίως από την υλοτομία, την γεωργία την κτηνοτροφία και την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων.
Η καταστροφή των τροπικών δασών το 2022 απελευθέρωσε 2,7 δισ. τόνους CO2, ποσοστό αντίστοιχο με τις ετήσιες εκπομπές της Ινδίας.
Η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro, μετά από χρόνια σταθερής μείωσης.
Ο Bolsonaro ενθάρρυνε την εκμετάλλευση του Αμαζονίου για εξορύξεις αλλά και την εκτροφή βοοειδών. Ο διάδοχός του, Luiz Inácio Lula da Silva, υποσχέθηκε να σταματήσει εντελώς την αποψίλωση των δασών έως το 2030, αν και δυσκολεύεται αρκετά να την περιορίσει, από όταν ανέλαβε την εξουσία, πέρσι.