Μία από τις τρεις εκδοχές του έργου “Comedian” του Maurizio Cattelan, μία μπανάνα (αξίας $0,35) κολλημένη με ταινία, μεταπωλήθηκε για $5,2 εκατομμύρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s. Το έργο αγόρασε ο επιχειρηματίας crypto που δραστηριοποιείται με τα NFTs (Non-Fungible Tokens), Justin Sun, πληρώνοντας συνολικά $6,2 εκατομμύρια, μαζί με τον φόρο προμήθειας.
Οι τρεις εκδοχές του έργου, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 και έγινε viral, είχαν πωληθεί αρχικά για $120.000 οι δύο και $150.000 η τρίτη. Με τον αγοραστή μίας εκ των τριών εκδοχών να το φέρνει στην χθεσινή δημοπρασία. Ο δημιουργός του αποκαλείται συχνά “προβοκάτορας” της τέχνης καθώς το 1999 στο έργο του A Perfect Day 1999, είχε στερεώσει στον τοίχο γκαλερί με μονωτική ταινία τον έμπορο τέχνης Massimo De Carlo ενώ το 2016 είχε εγκαταστήσει μια πλήρως λειτουργική ολόχρυση τουαλέτα στο Μουσείο Guggenheim, ονομάζοντας το έργο America.
Τα έργα εννοιολογικής τέχνης αξιολογούνται περισσότερο από την ιδέα – το μήνυμά τους παρά τις τεχνικές δυσκολίες, τα υλικά και την αισθητική, όπως γίνεται “παραδοσιακά”.
Πρακτικά, ο Sun, πέρα από την ίδια την μπανάνα και την ταινία, πλήρωσε αυτό το ποσό για να αγοράσει το πιστοποιητικό γνησιότητας και τις οδηγίες για την εγκατασταση του έργου καθώς ανήκει στην κατηγορία της εννοιολογικής τέχνης (conceptual art). Τα έργα εννοιολογικής τέχνης αξιολογούνται περισσότερο από την ιδέα – το μήνυμά τους παρά τις τεχνικές δυσκολίες, τα υλικά και την αισθητική, όπως γίνεται “παραδοσιακά”. To πρώτο έργο εννοιολογικής τέχνης θεωρείται ότι είναι Η Κρήνη (1917) του Marchel Duchamp, αν και το “ρεύμα” ξεκινά επίσημα μετά το 1960.
O ίδιος ο Sun δήλωσε ότι “δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο τέχνης, αλλά για ένα πολιτιστικό φαινόμενο που γεφυρώνει τους κόσμους της τέχνης, των memes και της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων”. Κάποιοι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι τα NFTs, ψηφιακά έργα τέχνης που χρησιμοποιούν την τεχνολογία των crypto για να εξασφαλίσουν τη μοναδικότητά τους, είναι εξέλιξη της εννοιολογικής τέχνης.