Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που υποστηρίζεται από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και την αμερικανική εταιρεία κεφαλαίων Warburg Pincus ξεκίνησε μία από τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε 60 ανθρώπους, ενός φαρμάκου που ανακαλύφθηκε και σχεδιάστηκε από τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Η Insilico Medicine, η οποία ιδρύθηκε από τον λετονικής καταγωγής επιστήμονα Alex Zhavoronkov, δήλωσε ότι χορήγησε σε έναν ασθενή στην Κίνα ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία ενός είδους χρόνιας πνευμονοπάθειας.
Η εταιρεία δήλωσε ότι το φάρμακο, INS018_055, ήταν το πρώτο που ανακαλύφθηκε και σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου με ΑΙ και ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές φάσης 2, γεγονός-ορόσημο για την επιστήμη της φαρμακευτικής.
Αναλυτές πιστεύουν ότι τα AI φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία αγορά ύψους $50 δισ.
“Για την Insilico, είναι η στιγμή της αλήθειας … αλλά είναι επίσης μια πραγματική δοκιμασία για το ΑΙ και ολόκληρος ο κλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί”, δήλωσε ο Zhavoronkov σε συνέντευξή του.
Η Insilico προέρχεται από μια νέα γενιά βιοτεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley τα φαρμακευτικά προϊόντα που φτιάχνονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία αγορά ύψους $50 δισ.