Σύμφωνα με την Καθημερινή ο κύριος άξονας πάνω στον οποίο θα στηρίξει το νέο σχέδιο για το Εθνικό απολυτήριο είναι εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και ενσωματωμένες τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα.
O κεντρικός σκοπός του εθνικού απολυτηρίου, όπως σχεδιάζεται από το επιτελείο του υπ. Παιδείας, είναι οι μαθητές να εστιάζουν σε περισσότερα διδακτικά αντικείμενα, μέσα από προγράμματα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας που θα αξιοποιούν την τεχνολογία.
Η Τράπεζα Θεμάτων θα διατηρηθεί, παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, καθώς σύμφωνα με την Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεωρείται χρήσιμο εργαλείο.
Στο νέο σύστημα η Τράπεζα Θεμάτων πρόκειται να διατηρηθεί, με κάποιες προσαρμογές.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιδιώξει πολιτική συναίνεση για τη θεσμοθέτηση του εθνικού απολυτηρίου, κάτι που είναι απαραίτητο, αφού μεταπολιτευτικά έχουν γίνει περίπου 40 σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί προγραμματικά στην καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε τοποθετηθεί θετικά. Θα γίνει βέβαια διάλογος ώστε τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους.