Το να δει ένα άτομο αυθεντικό έργο τέχνης από κοντά διεγείρει τον εγκέφαλό του 10 φορές περισσότερο από το να δει ένα εκτυπωμένο αντίγραφό του, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη νευρολογική μελέτη που ανέθεσε το μουσείο Mauritshuis στη Χάγη σε μια ομάδα ερευνητών/ριών.
Οι επιστήμονες έδειξαν σε 20 εθελοντές/ριες ηλικίας 21 έως 65 ετών, πέντε πρωτότυπα έργα του μουσείου και μετά τις αντίστοιχες αφίσες τους, ενώ παρακολουθούσαν με ειδικό εξοπλισμό τις κινήσεις των ματιών τους και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το precuneus του εγκεφάλου, ένα τμήμα που συνδέεται με τη συνείδηση, την αυτοκριτική και τις αναμνήσεις, ανταποκρίθηκε πιο έντονα και θετικά στα αυθεντικά έργα σε σχέση με τις αφίσες.
Ο γνωστός πίνακας “Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι” ήταν αυτός που διέγειρε εντονότερα τον εγκέφαλο των εθελοντών/ριών ανάμεσα στα 5 έργα.
Η διευθύντρια του μουσείου δήλωσε πως ήξερε εμπειρικά ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πώς μας κάνει να αισθανόμαστε ένα πρωτότυπο έργο τέχνης σε σχέση με μια αφίσα. “Όλοι νιώθουμε τη διαφορά – αλλά είναι μετρήσιμη, είναι πραγματική;” είπε ότι είχε ρωτήσει τους/τις συναδέλφους της πριν από ένα χρόνο. “Σήμερα μπορούμε όντως να πούμε ότι είναι πραγματική”.
Ακόμα, οι ερευνητές/ριες ανέλυσαν και τον τρόπο που οι εθελοντές/ριες κοιτούσαν το “Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”, περιγράφοντας ότι το βλέμμα τους κινούνταν συνεχώς σε ένα τριγωνικό σχήμα: από το μάτι που βρίσκεται πιο μπροστά, στο στόμα στο μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του κοριτσιού.