Έρχονται οι e-δίκες στην Ελλάδα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Την διεξαγωγή δικών από απόσταση, με τη χρήση ειδικών λογισμικών και συστημάτων, από το 2024, προετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
  2. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, κατά την πραγματοποίηση των δικών από απόσταση, ο κατηγορούμενος βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα και οι Δικαστές και Εισαγγελείς στην έδρα τους.
  3. Δικηγόροι και μεταφραστές θα βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Είδηση 🗞️

Η δίκη από απόσταση, όπου στη δικαστική αίθουσα βρίσκονται μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί, πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από το 2024, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Καθημερινή”, το νέο μοντέλο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2026 και κατά την πραγματοποίηση των δικών από απόσταση, ο κατηγορούμενος θα βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα τους και οι δικηγόροι ή οι μεταφραστές σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Οι τηλεματικές συνεδριάσεις των δικαστηρίων θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τα τέλη του 2026.

Σκοπός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η χρήση τεχνολογιών απομακρυσμένης σύνδεσης για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων από απόσταση, να διευκολύνει τη διεξαγωγή δικών σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες οι δίκες διεξάγονται στις λεγόμενες μεταβατικές έδρες. Σε αυτές πραγματοποιούνται συνεδριάσεις σε συγκεκριμένες ημέρες ανά μήνα, με τους εκπροσώπους των δικαστικών αρχών να πρέπει να φτάσουν από γειτονικούς νομούς και περιοχές (π.χ. από τα Ιωάννινα στην Άρτα).

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο