Επιτροπή εμπειρογνομώνων του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για “πράξεις γενοκτονίας” οι οποίες είχαν σκοπό την εξόντωση των Παλαιστινίων στη Γάζα, μέσω της αποτροπής τους από το να κάνουν παιδιά [1], [2]. Η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα “που διαπράττεται με την πρόθεση να καταστραφεί, εν μέρει ή ολοκληρωτικά, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα”, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ είχε κάνει λόγο στο παρελθόν για “πράξεις που συνιστούν γενοκτονία” στη Γάζα ενώ μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Ηuman Rights Watch, έχουν αναγνωρίσει “πράξεις γενοκτονίας” του Ισραήλ στην περιοχή.
Η επιτροπή αναγνώρισε στην έκθεσή της ως πράξεις γενοκτονίας τις συστηματικές επιθέσεις σε μονάδες αναπαραγωγικής υγείας που δεν προέκυπτε πως ήταν στρατιωτικοί στόχοι αλλά και τη σκόπιμη δημιουργία συνθηκών (παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας, καταστροφή νοσοκομείων) που αύξησαν τους θανάτους γυναικών λόγω επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Η έκθεση επίσης χαρακτήρισε ως “συνηθισμένη πρακτική” του ισραηλινού στρατού τη σεξουαλική βία και τη δημόσια απογύμνωση Παλαιστινίων.
Ο ΟΗΕ έχει κάνει λόγο ξανά για γενοκτονία στη Γάζα, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Δ. Αμνηστία και το ΗRW, έχουν αναγνωρίσει “πράξεις γενοκτονίας”.
Η ειδική επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2021 και αποτελείται από τρεις δικηγόρους με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η έκθεσή της βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που διεξήγαγε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και σε περίπου 25 συνεντεύξεις με υγειονομικούς, καθώς και με θύματα και μάρτυρες βίαιων περιστατικών στη Γάζα, που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες.
Το Ισραήλ έχει αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τον Φεβρουάριο, ενώ ο πρωθυπουργός του, Benjamin Netanyahu, απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης ως προκατειλημμένα και αντισημιτικά.