Σε έκθεσή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) έλεγξε 64 δημόσιους φορείς και με δείγμα 5.073 συμβάσεις, βρήκε ότι την περίοδο 2021-2022, έγιναν 314.006 συμβάσεις με “απευθείας ανάθεση” ή “με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης”, ύψους €4,5 δισ.
Το πόρισμα των 7 σημείων της έκθεσης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι δεν γίνεται “έγκαιρος” και “ορθολογικός” προγραμματισμός, και δεν εξηγείται αρκετά ο “επείγων” χαρακτήρας των αναγκών που προκύπτουν.
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις δεν καθορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο της σύμβασης ούτε προκύπτει ο τρόπος υπολογισμού της εκτιμώμενης δαπάνης. Ακόμη, δεν παρέχονται εχέγγυα διαφάνειας ως προς την επιλογή του αναδόχου και τον καθορισμό του τιμήματος ιδίως όταν διενεργούνται επανειλημμένες αναθέσεις στον ίδιο ανάδοχο.
Το ΕΣ είναι 1 από τα 3 ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Απ’ τον έλεγχο προέκυψε ότι οι περισσότερες απευθείας αναθέσεις έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Στο τέλος της έκθεσης το ΕΣ προχωρά σε σειρά συστάσεων με σκοπό να “διασφαλιστεί η αντικειμενική ακεραιότητα της διαδικασίας”.
Αυτές μεταξύ άλλων αφορούν τον συστηματικό έλεγχο των αποθεμάτων των φορέων και την κάλυψή τους, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες, την on time προκήρυξη των διαγωνισμών και την αυστηρή τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση μιας σύμβασης.