Έγκλημα και AI – Europol και ChatGPT

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

06/11/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Σε έκθεση που παρουσίασε η Europol, προειδοποιεί ότι το ChatGPT και άλλα συστήματα ΑΙ μπορούν να ανεβάσουν το οργανωμένο έγκλημα σε “άλλο επίπεδο”.
  2. Επιπλέον, αναφέρεται πως η ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ μπορεί να επηρεάσει 3 βασικούς τομείς εγκληματικότητας: α) απάτη και κοινωνική μηχανική, τη χειραγώγηση δηλαδή ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών, β) παραπληροφόρηση, γ) ηλεκτρονικό έγκλημα, με την παραγωγή κακόβουλου κώδικα.

Είδηση 🗞️

Σε έκθεση που παρουσίασε η Europol, προειδοποιεί ότι το ChatGPT και άλλα συστήματα ΑΙ μπορούν να ανεβάσουν το οργανωμένο έγκλημα σε “άλλο επίπεδο”

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία η ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τρεις βασικούς τομείς εγκληματικότητας: α) Απάτη και κοινωνική μηχανική, τη χειραγώγηση δηλαδή ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών β) Παραπληροφόρηση γ) Ηλεκτρονικό έγκλημα με την παραγωγή κακόβουλου κώδικα. ‘Ενας ακόμα κίνδυνος είναι η χρήση αυτών των συστημάτων στο λεγόμενο “dark web”, που θα μπορούσαν να “τροφοδοτηθούν” με πολύ επιβλαβή ή επικίνδυνα data.

Η Europol εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing), η πρακτική της αποστολής ενός ψεύτικου email για να κάνει τους χρήστες να πατήσουν κλικ σε έναν σύνδεσμο, είναι ένας κρίσιμος τομέας στον οποίο τα συστήματα ΑΙ μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στο παρελθόν, αυτές οι απάτες ήταν ευκολότερα ανιχνεύσιμες λόγω γραμματικών ή γλωσσικών λαθών, ενώ το κείμενο που δημιουργούν συστήματα AI κάνουν πιο δύσκολη την ανίχνευση.

Η Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία) υποστηρίζει τις ενέργειες των κρατών μελών της EE στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης όλων των μορφών του σοβαρού διεθνούς και οργανωμένου εγκλήματος.

Παράλληλα, καθώς το ChatGPT μπορεί να γράφει κώδικα σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, επεκτείνει την ικανότητα απατεώνων με ελάχιστη ή καθόλου γνώση πληροφορικής να μετατρέπουν τη φυσική γλώσσα σε κακόβουλο λογισμικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να καταλήξει σε ένα νομικό πλαίσιο, ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες στην ανάπτυξη και τη χρήση τέτοιων προγραμμάτων.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο