ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διεθνής αναγνώριση για τα Ζαγοροχώρια από την UNESCO

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τα Ζαγοροχώρια εντάχθηκαν στη λίστα με τα πολιτιστικά τοπία της UNESCO όπως αποφασίστηκε χθες στη 45η Σύνοδο στο Ριάντ.
  2. Αναγνωρίστηκε η οικουμενική αξία της βυζαντινής και οθωμανικής δημοτικής αρχιτεκτονικής των παραδοσιακών,πετρόκτιστων οικισμών σε συνδυασμό με το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
  3. Η αναγνώριση αφορά συνολική περιοχή 58.046 εκταρίων η οποία περιλαμβάνει 20 χωριά που κατανέμονται στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην Τύμφη και στο Πάπιγκο.

Είδηση


Χθες στην 46η Σύνοδο της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας υπερψηφίστηκε η ένταξη των Ζαγοροχωρίων στην λίστα της UNESCO με τα πολιτιστικά τοπία (cultural landscapes).

Η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2019 και το Φεβρουάριο του 2022 κατατέθηκε επίσημα ο φάκελος της υποψηφιότητας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμφωνα με την Καθημερινή.

Η UNESCO αναγνώρισε την οικουμενική αξία της περιοχής που προκύπτει από πολλά διαφορετικά στοιχεία. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αλληλεπίδραση βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής στο Ζαγόρι και τους υπόλοιπους παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς. Πρόσθετη αξία δίνουν το φυσικό περιβάλλον με τους σημαντικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και η πλούσια βιοποικιλότητα της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.

Είναι η πρώτη ελληνική εγγραφή νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς οι υπόλοιπες αφορούν την Αρχαιότητα ή το Βυζάντιο.

Η αναγνώριση αφορά συνολική περιοχή 58.046 εκταρίων η οποία περιλαμβάνει 20 χωριά που κατανέμονται στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην Τύμφη και στο Πάπιγκο.

H Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, δήλωσε: “Η εγγραφή των Ζαγοροχωρίων στη λίστα της UNESCO αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο