Οι υγειονομικοί πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τις 15:00 στην Αττική και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της 4.000 κενές θέσεις εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Οι υγειονομικοί εξηγούν ότι έχουν υπάρξει μαζικές αποχωρήσεις εργαζόμενων που σχετίζονται με δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, την εργασιακή εξάντληση, τις συνεχείς μετακινήσεις και τις χαμηλές αμοιβές.
Αναφέρουν ότι τα επείγοντα ενός μεγάλου νοσοκομείου επισκέπτονται καθημερινά 1.000 άτομα προς εξέταση, η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και οι εισαγωγές ασθενών είναι λιγότερες του 20% των προσερχομένων.
Οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα αποτελούν το 5,5% του ΑΕΠ, 2 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία τονίζουν ακόμα ότι “οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου) εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία για την κάλυψη κενών”.
Την ίδια στιγμή το 50%+ των ασθενών στα Νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι από την περιφέρεια, επειδή τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν “σοβαρές ελλείψεις” και έτσι, θα πρέπει “να ενισχυθούν για να μπορούν να είναι σε θέση να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής που είναι ανεπτυγμένα”.
Παράλληλα, λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.