(PEXELS/Srijit Mudi)

Ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια από την απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού και τις πλημμύρες στην Ινδία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την Ινδία, σε συνδυασμό με την απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού (εκτός του μπασμάτι), δημιουργεί σημαντικά προβλήματα εντός και εκτός της χώρας.
  2. Επίσης, οι περιορισμοί στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών λόγω του πολέμου, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν καλλιέργειες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, διαταράσσουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Είδηση


Οι πρόσφατες πλημμύρες που έχουν πλήξει την Ινδία οδηγούν σε οικονομικό “στραγγαλισμό” εκατομμύρια παραγωγούς ρυζιού σε όλη την χώρα.

Εκτός αυτού, στα τέλη Ιουλίου η χώρα απαγόρευσε τις εξαγωγές ρυζιού (εκτός του μπασμάτι), καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στις αυξανόμενες εγχώριες τιμές των τροφίμων και “να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια διαθεσιμότητα ρυζιού σε λογικές τιμές”.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πάνω από 3 δισεκ. άτομα βασίζονται στο ρύζι για την διατροφή τους, με την Ινδία κατέχει το 40% των εξαγωγών παγκοσμίως.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως τα παραπάνω, μαζί με τους περιορισμούς στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών λόγω του πολέμου, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν καλλιέργειες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έρχονται να διαταράξουν ακόμη περισσότερο την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και εντείνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Προειδοποιούν επίσης, ότι η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, με τις φτωχές χώρες του Νότου, να σηκώνουν κυρίως το βάρος.

Η Ινδία δεν είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει τις εξαγωγές τροφίμων για να εξασφαλίσει την εγχώρια κατανάλωση. Αλλά η κίνησή της αυτή, που έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά – ένα κρίσιμο σύμφωνο που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια – συνέβαλε στην παγκόσμια ανησυχία για τη διαθεσιμότητα βασικών σιτηρών και για το αν εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο