Με δεκάδες χιλιάδες αντιπροσώπους από 200 χώρες, αλλά και απουσίες αρκετών ηγετών κρατών της ΕΕ όπως και των ΗΠΑ και της Κίνας, ξεκίνησε χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η 29η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop29).
Η πραγματοποίηση των Cop αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ ως μέρους του “Πρωτόκολλου του Κιότο” το 1992. H 1η πραγματοποίηθηκε το 1995 και 20 χρόνια αργότερα, στην 21η, υπογράφηκε από 196 χώρες η “Συνθήκη του Παρισιού” με κύρια δέσμευση τη διατήρηση της θερμοκρασίας της Γης από την άνοδο των 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θερμοκρασίας.
Στη 10ημερη σύνοδο, θα αποφασιστεί η χρηματοδότηση που πρέπει να δίνουν ετήσια οι “ανεπτυγμένες” στις “αναπτυσσόμενες” οικονομίες για τη διαχείρηση της κλιματικής αλλαγής και την “πράσινη” μετάβαση. Το ποσό, το οποίο θα πρέπει να ξεπερνά τα $2,4 τρις /χρόνο σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, θα αντικαταστήσει τα $100 δις / χρόνο στα οποία είχαν δεσμευτεί τα κράτη το 2009 και πρόσφατα άρχισαν να τηρούν.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται “στη σκιά” της εκλογής του D. Trump, ο οποίος είναι “αρνητής” της κλιματικής αλλαγής και είχε αφαιρέσει στην προηγούμενη του θητεία της ΗΠΑ από τη “Συμφωνία του Παρισιού”
Αλλά το ποιες χώρες υποχρεούνται να δίνουν και ποιες να λαμβάνουν χρηματοδότηση, (δηλαδή ποιες θεωρούνται “αναπτυγμένες” και ποιες “αναπτυσσόμενες”) θα είναι ακόμα ένα ζήτημα καθώς από τότε που υπογράφηκε η συνθήκη βάσει της οποίας λαμβάνουν χώρα οι Cop, το 1992, η παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει.
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πλέον πολύ πιο πλούσιες και έχουν πολύ υψηλότερες εκπομπές, π.χ Κίνα και Ινδία, ενώ κράτη με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στο πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ, αντιμετωπίζονται ως αναπτυσσόμενες χώρες στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως το Νότιο Σουδάν. Χώρες της ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ θέλουν να αναγνωριστεί αυτή η αλλαγή διευρύνοντας τον αριθμό των κρατών που συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση για το κλίμα.