Ένα βιονικό πόδι που ελέγχεται πλήρως από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό επέτρεψε σε επτά άτομα που είχαν χάσει ένα πόδι να περπατούν περίπου τόσο γρήγορα όσο και άτομα χωρίς ακρωτηριασμό.
Το ρομποτικό αυτό άκρο χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική διασύνδεση που ενισχύει τα νευρικά σήματα από τους μύες του εναπομείναντος τμήματος του ποδιού και επιτρέπει στον/στην χρήστη/ρια να κινεί την προσθετική κατασκευή με τις δικές του σκέψεις και τα φυσικά του αντανακλαστικά.
Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε 14 συμμετέχοντες/ουσες και οι 7 εξασκήθηκαν στη χρήση των νέων βιονικών ποδιών τους για συνολικά έξι ώρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις τους σε διάφορες εργασίες με αυτές των άλλων επτά συμμετεχόντων/ουσών που είχαν υποβληθεί σε συμβατική χειρουργική επέμβαση άλλων προσθετικών μελών.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά ρομποτικά μέλη, το βιονικό άκρο κινείται με τις σκέψεις και τα αντανακλαστικά του ατόμου.
Όσοι/όσες είχαν τη βιονική κατασκευή ήταν σε θέση, μεταξύ άλλων, να περπατήσουν 41% ταχύτερα από ό,τι τα άλλα 7 άτομα που είχαν τα τυπικά ρομποτικά πόδια και είχαν, επίσης, καλύτερη ισορροπία και ικανότητα να αλλάζουν την ταχύτητά τους, να ανεβαίνουν σκάλες και να περνούν πάνω από εμπόδια.
Οι μέγιστες ταχύτητές τους, μάλιστα, αντιστοιχούσαν σε εκείνες των ατόμων χωρίς ακρωτηριασμό, όταν περπατούσαν σε επίπεδο έδαφος κατά μήκος ενός διαδρόμου 10 μέτρων.
Σε αντίθεση με το βιονικό πόδι, άλλα προηγμένα μοντέλα έχουν βοηθήσει ανθρώπους με ακρωτηριασμούς να περπατούν, να τρέχουν και να ανεβαίνουν σκάλες με μεγαλύτερη ευχέρεια, αλλά το ρομπότ, και όχι ο/η χρήστης/ρια, διατηρεί τον έλεγχο της κίνησης του ποδιού και η συσκευή δεν αισθάνεται σαν μέρος του σώματος.