(UNSPLASH/National Institute of Allergy and Infectious Diseases)

Τα παγκόσμια ποσοστά μολύνσεων και θανάτων από HIV μειώνονται

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

26/11/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 22% παγκοσμίως μεταξύ 2010-2021, σύμφωνα με το περιοδικό “Lancet”.
  2. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι, που γενικά προκαλούνται από τυχαίες ασθένειες, αφού πλέον εκδηλωθεί το AIDS, στο τελικό στάδιο της μόλυνσης, έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%.
  3. Οι μειώσεις οφείλονται κυρίως στη βελτίωση της κατάστασης στην υποσαχάρια Αφρική (στην Ευρώπη συμβαίνει το αντίθετο), αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιδημία απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί έως το 2030 (στόχος ΟΗΕ).

Είδηση


O αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος (HIV) μειώθηκε κατά 22% παγκοσμίως σε διεθνή κλίμακα (1,65 εκατ.), μεταξύ της περιόδου 2010-2021, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό “Lancet”.

Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι, που γενικά προκαλούνται από τυχαίες ασθένειες, αφού πλέον εκδηλωθεί το AIDS, στο τελικό στάδιο της μόλυνσης, έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% (718.000).

Οι μειώσεις οφείλονται κυρίως στη βελτίωση της κατάστασης στην υποσαχάρια Αφρική (σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία υπάρχει άνοδος), αλλά οι ειδικοί, αν και αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, προειδοποιούν ότι η επιδημία απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί έως το 2030, που έχει θέσει ως στόχο ο ΟΗΕ.

Κάτι στο οποίο όμως συμφωνούν είναι ότι η πρόληψη και οι θεραπείες όπως η λεγόμενη PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση) γίνεται ολοένα πιο σημαντικές στον αγώνα κατά της επιδημίας.

Η πρόληψη και οι θεραπείες έχουν μετριάσει αλλά δεν έχουν ακόμη νικήσει την επιδημία, που έχει σκοτώσει 40+ εκατ. άτομα από το 1980, λέει η έκθεση.

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη μολυνθεί έχουν στη διάθεσή τους ολοένα πιο αποτελεσματικές και πρακτικές θεραπείες, ιδίως επειδή η λήψη τους απαιτείται λιγότερο συχνά.

Ωστόσο, η διάθεση των θεραπειών, προληπτικών και μη, φρενάρεται από διάφορους παράγοντες. Αυτό ισχύει κυρίως για τις πιο φτωχές χώρες, όπως αυτές της Αφρικής, όπου το κόστος των φαρμάκων παραμένει πρόβλημα.

Για παράδειγμα, το νέο φάρμακο της Gilead, με τη δραστική ουσία λενακαπαβίρη (Lenacapavir), υποσχόμενο σημαντική αποτελεσματικότητα και στην πρόληψη και στη θεραπεία, έχει αστρονομικό κόστος: $40.000 κατ’ άτομο ανά έτος.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο