Σε εφαρμογή έχει τεθεί από σήμερα το πρωί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία. Ο B. Netanyahu στο διάγγελμα του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ διατηρεί “την πλήρη ελευθερία να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να επιτεθεί”.
Ανακοίνωση έκανε και ο Joe Biden, με την οποία επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τη λήξη των εχθροπραξιών των τελευταίων 13 μηνών, και είπε ότι η συμφωνία έχει “σχεδιαστεί” ώστε η κατάπαυση του πυρός να είναι “μόνιμη”.
Η συμφωνία προβλέπει ότι σε διάστημα 60 ημερών θα πρέπει να έχει αποχωρήσει ο στρατός του Ισραήλ (IDF) από τον Λίβανο, και οι δυνάμεις και ο οπλισμός της Χεζμπολάχ να φύγουν από τον νότιο Λίβανο, την περιοχή μεταξύ της Μπλε Γραμμής (των ανεπίσημων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ) και του ποταμού Λιτάνι, και να μεταφερθούν στον βορρά.
Λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό σκοτώνοντας 3, ενώ σήμερα βομβάρδισε τη Γάζα (δεν την περιλαμβάνει η κατάπαυση του πυρός) και σκότωσε 15
Στη θέση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ θα αναπτυχθούν 5000 στρατιώτες του λιβανικού στρατού, που θα διασφαλίσουν ότι οι υποδομές της οργάνωσης δεν θα μπορούν να ξαναχτιστούν, σύμφωνα με το BBC.
Έτσι στις περιοχές νότια του Λιτάνι δεν θα επιτρέπεταιι η παρουσία ενόπλων και πυρομαχικών, παρά μόνο εκείνον του στρατού του Λιβάνου και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (Unifil).
Παράλληλα, την επίβλεψη για την τήρηση της συμφωνίας θα την έχουν και οι ΗΠΑ με τη Γαλλία, που θα συμμετέχουν στον τριμερή μηχανισμό Unifil-Λιβάνου-Ισραήλ, μέσω της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στης λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.
Στο μεταξύ, ήδη χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο, αν και ο στρατός του Λιβάνου είχε πει ότι πρώτα θα πρέπει να φύγει ο IDF.