Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για θέματα trafficking επικρίνει με επιστολή της την Ελλάδα, για τις “συστημικές αποτυχίες” της χώρας να εντοπίσει και να βοηθήσει θύματα trafficking στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή μεταναστών/ριών Σάμου (ΚΕΔ Σάμου).
Συγκεκριμένα, η Siobhán Mullally καταγράφει 14 τέτοια περιστατικά γυναικών που έφτασαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο το 2022 από χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής. Οι γυναίκες αυτές δεν δέχθηκαν κατάλληλη υγειονομική, ψυχολογική αλλά και στεγαστική στήριξη από τη χώρα παρά το γεγονός ότι υπήρχαν “σαφείς ενδείξεις” σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας όπως τραυματισμοί, ουλές, και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Η Ελλάδα έχει δεχθεί 56.000 μετάναστες/ριες μέχρι τώρα για το 2024, τον 2ο μεγαλύτερο αριθμό στην ΕΕ μετά την Ιταλία.
Ένα από τα θύματα trafficking που αναφέρονται στην επιστολή έμεινε έγκυος μετά από παρατεταμένες περιόδους σεξουαλικής κακοποίησης και γέννησε ένα κοριτσάκι μία ημέρα μετά την άφιξή της στη Σάμο. Μόλις μεταφέρθηκε στο κέντρο από την αστυνομία, δεν της προσφέρθηκαν καθαρά ρούχα και παρέμεινε με τα λερωμένα από τη γέννα ρούχα για τέσσερις εβδομάδες.
Η Mullaly, εκτιμά ότι άλλες 285 γυναίκες που έφτασαν το 2022 έχουν πέσει θύματα trafficking στη δομή, η οποία έχει επίσημα 3.650 θέσεις φιλοξενίας. Η δομή χτίστηκε το 2021 για να αντικαταστήσει την παλαιότερη δομή στο Βαθύ Σάμου, την οποία το Reuters χαρακτηρίζει ως μια “υπερπλήρη πόλη από σκηνές γεμάτη αρουραίους” που φιλοξενούσε 7.000 ανθρώπους.