Την κακή και ενίοτε επικίνδυνη κατάσταση αλλά και τις βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε 102 λιμάνια της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πειραιά και της Ραφήνας αναφέρει σε έκθεσή της [1], [2], η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
Στην έκθεση που συνοδεύεται από χάρτες και φωτογραφίες που έχουν τραβήξει πλοίαρχοι όλων των εταιριών καταγράφονται οι “εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις” που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα λιμάνια αυτά.
Ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη επαρκών χώρων για την αναμονή αυτοκινήτων, αλλά και η ύπαρξη λιμανιών που με τα χρόνια έχουν χάσει τα βάθη τους ενώ γίνεται αναφορά και σε ετοιμόρροπες προβλήτες.
Αναφέρουν ότι όσο πιο μικρά είναι τα νησιά, τόσο μεγαλύτερη είναι η εγκατάλειψη, αν και επισημαίνουν ότι έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης από το Υπ. Ναυτιλίας.
Φάροι κι άλλα μέσα σήμανσης που απαιτούν αντικατάσταση, ενώ καταγράφεται ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση μεγάλων σκαφών αναψυχής στην είσοδο των λιμανιών που κάνουν την δυσκολεύουν την προσέγγιση των πλοίων.
Αναφέρουν την ανυπαρξία χώρων αξιοπρεπούς αναμονής επιβατών, τα ελάχιστα αν όχι καθόλου σκίαστρα, αλλά και τους προσκρουστήρες που έχουν φθαρεί στα σημεία πρόσδεσης ενώ καταγράφουν και τα σίδερα που έχουν αρχίσει να βγαίνουν μέσα λόγω φθοράς.
Αν και στην επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό η ΠΕΠΕΝ επισημαίνει ότι έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης των λιμανιών μέσω της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), εντούτοις οι Έλληνες πλοίαρχοι σημειώνουν ότι “η γενική εικόνα απαιτεί να δοθούν λύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν”.