Η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια, για πρώτη φορά, στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ. Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, αποδέχεται ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου, 2 μήνες πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.
Οι πύραυλοι αναμένεται αρχικά να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου 50.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους πολλοί Βορειοκορεάτες, έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στη “New York Times” υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ουκρανία διαρκώς ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους της την άδεια να πλήξει βαθιά τη ρωσική επικράτεια με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρνούνταν μέχρι σήμερα να δώσουν αυτό το πράσινο φως, υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα.
Οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι θα μπορούσε μελλοντικά να υπάρξει ανταλλαγή εδαφών που κατέχουν στο Κουρσκ με εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι “οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία”.
Η στροφή αυτή της Ουάσινγκτον έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelenskyy, να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.
Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις πηγές. Η αλλαγή πολιτικής ακολουθεί την ανάπτυξη από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να συμπληρώσει τις δικές της δυνάμεις, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ουάσινγκτον και Κίεβο.