(Henrique Ferreira/ UNSPLASH)

Άτομα που μεγάλωσαν ως χριστιανοί ή βουδιστές αλλάζουν πίστη πιο εύκολα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

01/04/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Άτομα που μεγάλωσαν ως χριστιανοί ή βουδιστές είναι πιθανότερο να σημειώσουν “θρησκευτική εναλλαγή” στην ενήλικη ζωή τους, λέει νέα έρευνα, με τους περισσότερους να μην αλλάζουν θρησκεία, αλλά να σταματούν να πιστεύουν (π.χ. άθεοι).
  2. Σε ορισμένες χώρες αυτό είναι σπάνιο (π.χ. το 95% σε Ινδία, Ισραήλ, Νιγηρία και Ταϊλάνδη δεν δηλώνει εναλλαγή), ενώ σε άλλες (π.χ. σε Αν. Ασία, Δ. Ευρώπη, Β. και Ν. Αμερική) είναι πιο συχνό.
  3. Στην Ελλάδα, το 14% σημείωσε “θρησκευτική εναλλαγή”, με το 12% να σταματά να πιστεύει.

Είδηση


Άτομα που έχουν μεγαλώσει ως χριστιανοί και βουδιστές είναι πιο πιθανόν να σημειώσουν “θρησκευτική εναλλαγή” να αλλάξουν δηλαδή πίστη ή να σταματήσουν να πιστεύουν ως ενήλικες, σε σχέση με άλλες θρησκείες (π.χ. μουσουλμάνοι), σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center σε 80.000 ατόμα από 36 χώρες. Από αυτούς/ες οι περισσότεροι σταματούν να πιστεύουν, δηλαδή γίνονται άθεοι, αγνωστικιστές ή σταματάνε ασχολούνται, ενώ λιγότεροι ασπάζονται κάποια διαφορετική θρησκεία.

Σε ορισμένες χώρες το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο. Το 95% σε Ινδία, Ισραήλ, Νιγηρία και Ταϊλάνδη να δηλώνει ότι ανήκει στην ίδια θρησκεία που άνηκε όταν ήταν παιδί ενώ σε άλλες π.χ. σε Αν. Ασία, Δυτική Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική είναι πιο συχνό. Χαρακτηριστικά, το 50% των ενηλίκων σε Ν. Κορέα, το 36% σε Ολλανδία, και το 28% σε ΗΠΑ δεν ταυτίζεται πλέον με τη θρησκεία της παιδικής τους ηλικίας.

Το 50% των ενηλίκων σε Ν. Κορέα, το 36% σε Ολλανδία, και το 28% σε ΗΠΑ δεν ταυτίζεται πλέον με τη θρησκεία της παιδικής τους ηλικίας.

Στην Ελλάδα το 14% των ερωτηθέντων (85,7% εκ των οποίων δήλωναν αρχικά χριστιανοί) σημείωσε “θρησκευτική εναλλαγή” στην ενήλικη ζωή, με το 12% να δηλώνει ότι σταμάτησε να πιστεύει.

Η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες (μαζί με την Κολομβία και την Ιταλία) με τα υψηλότερα επίπεδα “εναλλαγής” θρησκευόμενων ατόμων σε μη θρησκεύομενα, καθώς 9 στα 10 άτομα που δεν πιστεύουν ως ενήλικες δηλώνουν πως μεγάλωσαν σε θρησκευόμενο περιβάλλον.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο