(Φωτογραφία Αρχείου: EUROKINISSI)

Ο πληθυσμός της Μεσογειακής Φώκιας ανακάμπτει

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

10/03/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Για το έργο της ελληνικής ΜΚΟ για την προστασία του πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) “MOm”, μιλά το “ΑΡ”.
  2. Η τελευταία τέτοια φώκια που διασώθηκε ήταν ο Παναγής, ο οποίος, αφού πέθανε η μητέρα του, βρέθηκε στα ανοιχτά της Κύπρου, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και πλέον είναι έτοιμος να επιστρέψει στη θάλασσα.
  3. Οι Monachus monachus τρέφονται με ψάρια, που για να τα βρουν έσκιζαν τα δίχτυα των ψαράδων, οι οποίοι με τη σειρά τους τις σκότωναν. Έτσι θεωρούνταν είδος προς εξαφάνιση τις δεκαετίες 1960-1980.

Είδηση


Για το έργο της ελληνικής ΜΚΟ για την προστασία του πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) “MOm”, κάνει λόγο ρεπορτάζ του “ΑΡ“.

Η τελευταία Monachus monachus που διασώθηκε ήταν ο Παναγής, ο οποίος, αφού πέθανε η μητέρα του, βρέθηκε να περιπλανιέται ανοιχτά της Κύπρου, μεταφέρθηκε στη δομή αποκατάστασης της ΜΚΟ στην Αθήνα και πλέον είναι έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Η MOm δραστηριοποιείται, από το 1988, για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχει διασώσει πάνω από 40 τέτοιες φώκιες.

Από το 1980 που ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάσωσής τους, ο πληθυσμός τους ανέκαμψε, φτάνοντας σήμερα τις 800, με τις μισές να ζουν στην Ελλάδα.

Οι Monachus monachus μπορούν να καταναλώσουν έως και 3 κιλά ψάρια, χταπόδια και καλαμάρια την ημέρα, τα οποία πολλές φορές για να τα βρουν σκίζουν τα δίχτυα των ψαράδων, οι οποίοι με τη σειρά τους τις σκότωναν. Έτσι, θεωρούνταν είδος προς εξαφάνιση τις δεκαετίες 1960-1980.

Όταν άρχισαν οι προσπάθειες διάσωσής της, τη δεκαετία του 1980, σε συνδυασμό με προγράμματα ενημέρωσης του κοινού και των ψαράδων ο πληθυσμός άρχισε να ανακάμπτει, ενώ τα τελευταία χρόνια το είδος κατέβηκε μια βαθμίδα στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN και μετατράπηκε σε “απειλούμενο”. Πριν από περίπου ένα χρόνο βελτιώθηκε ένα βήμα παραπέρα, σε “ευάλωτο”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο