Φωτογραφία Αρχείου (REUTERS/Johanna Geron/File Photo)

Ο Ολλανδός Mark Rutte είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

26/06/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν τον Ολλανδό π/θ Mark Rutte ως τον νέο Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, διορισμός που θεωρούνταν τυπικός.
  2. Ο μοναδικός του αντίπαλος, ο Ρουμάνος πρόεδρος Klaus Iohannis, είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από την κούρσα λόγω ανεπαρκούς στήριξης.
  3. Ο Μ. Rutte θα αντικαταστήσει τον Jens Stoltenberg σε μια δύσκολη περίοδο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τη συνοχή στις σχέσεις της Συμμαχίας να μπαίνει σε κίνδυνο σε περίπτωση εκλογής του D. Trump τον Νοέμβριο.

Είδηση


Τα 32 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte ως νέο Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας. Ο διορισμός του θεωρούνταν τυπικός αφού ο μοναδικός του αντίπαλος, ο Ρουμάνος πρόεδρος Klaus Iohannis, είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από την κούρσα λόγω ανεπαρκούς στήριξης.

Ο Rutte είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, έχοντας μείνει σε αυτό το πόστο για σχεδόν 14 χρόνια ενώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters είναι σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας.

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ή Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μια αμυντική συμμαχία 32 χωρών της Δύσης, που ιδρύθηκε το 1949.

Αφού δήλωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση πέρυσι, κέρδισε από νωρίς την υποστήριξη βασικών μελών της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Άλλα κράτη-μέλη ήταν πιο επιφυλακτικά, ιδίως στην Ανατολικής Ευρώπης, όπου τα μέλη υποστήριξαν ότι η θέση θα έπρεπε να ανατεθεί για πρώτη φορά σε κάποιον από την περιοχή τους.

Θα αντικαταστήσει τον Jens Stoltenberg , ο οποίος αποχωρεί μετά από μια δεκαετία, σε μια δύσκολη περίοδο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τη συνοχή στις σχέσεις της Συμμαχίας να μπαίνει σε κίνδυνο σε περίπτωση εκλογής του Donald Trump τον Νοέμβριο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο