Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Gustavo Petro, ζήτησε τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε “διάλυση” των παγκόσμιων κυκλωμάτων εμπορίας της, γεγονός που θα οδηγούσε σε λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.
Είπε “η κοκαΐνη είναι παράνομη μόνο και μόνο γιατί παρασκευάζεται στη Λατινική Αμερική”, τονίζοντας ότι “δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι”, κάτι που απέδωσε σε επιστημονικές έρευνες.
“Αν κάποιος θέλει ειρήνη, η επιχείρηση [κατά της διακίνησης ναρκωτικών] πρέπει να διαλυθεί”, δήλωσε ο Petro. “Θα μπορούσε να διαλυθεί εύκολα αν η κοκαΐνη νομιμοποιούνταν σε όλο τον κόσμο. Θα πουλιόταν σαν κρασί”.
Αντιθέτως, ο Κολομβιανός πρόεδρος τόνισε ότι η φαιντανύλη, που είναι υπεύθυνη για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ, “σκοτώνει Αμερικανούς, αλλά δεν κατασκευάζεται στην Κολομβία”. “Η φεντανύλη δημιουργήθηκε από τις βορειοαμερικανικές πολυεθνικές” και όσοι τη χρησιμοποιούσαν “εθίστηκαν”, πρόσθεσε.
Την τελευταία 5ετία, οι ευρωπαϊκές Αρχές κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης. Mόνο το 2022 κατασχέθηκαν συνολικά 323 τόνοι (αριθμός-ρεκόρ).
Η Κολομβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κοκαΐνης στον κόσμο, με την παραγωγή της να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, ξεπερνώντας τους 2.600 τόνους, ενώ οι εκτάσεις καλλιέργειάς της είναι πλέον 5πλάσιες σε σχέση με το 1993, τη χρονιά θανάτου του Pablo Escobar.
Οι βασικές χώρες που παράγουν κοκαΐνη είναι η Κολομβία (61%), το Περού (26%) και η Βολιβία (13%). Λόγω των αυστηρών ελέγχων των Αρχών, οι διακινητές συνήθως αποφεύγουν να στείλουν τα φορτία από τα λιμάνια αυτών των χωρών.
Συνήθως μεταφέρεται οδικώς σε λιμάνια γειτονικών χωρών όπως του Εκουαδόρ (το βασικότερο λιμάνι εξόδου) ή μέσα από ποτάμια, π.χ. μέσω του ποταμού Παρανά, για να καταλήξει στα μεγάλα λιμάνια των χωρών της Λατινικής Αμερικής και από εκεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ.