(PEXELS/ Nithin PA)

Μη ανιχνεύσιμη ουσία εντοπίστηκε σε πόσιμο νερό ευρωπαϊκών χωρών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

11/07/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Έρευνα του Δικτύου Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα, Pan Europe, αποκαλύπτει την παρουσία μιας μη ανιχνεύσιμης ουσίας στο νερό ευρωπαϊκών χωρών, η οποία ονομάζεται TFA (τριφθοραιθανικό οξύ)
  2. Συνολικά ελήφθησαν 55 δείγματα πόσιμου νερού σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, και η ουσία ανιχνεύτηκε στα 46 από τα 55.
  3. Η παρουσία του TFA στο νερό οφείλεται κυρίως στην αποσύνθεση φυτοφαρμάκων και αερίων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης (ψυγεία, air condition).

Είδηση


Έρευνα του Δικτύου Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα, Pan Europe, αποκαλύπτει την παρουσία μιας ουσίας στο νερό ευρωπαϊκών χωρών, που ονομάζεται TFA (τριφθοραιθανικό οξύ) και η οποία δεν είναι ανιχνεύσιμη κατά τη διενέργεια τυπικών ελέγχων.

Η μελέτη ακολουθεί την πρώτη εκστρατεία μετρήσεων της PAN Europe στα τέλη Μαΐου, η οποία είχε αποκαλύψει την εκτεταμένη ρύπανση των υδάτινων δρόμων με TFA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος έλεγχος έγινε με τη συλλογή 55 δειγμάτων πόσιμου νερού, 36 βρύσης και 18 εμφιαλωμένου, σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων οι: Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το κέντρο τεχνολογίας νερού στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Το TFA κατατάσσεται στα “Forever Chemicals” και η εκτεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε αυτά, σύμφωνα με το Harvard, συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Το TFA ανιχνεύθηκε σε 34 από τα 36 δείγματα νερού βρύσης και σε 12 από τα 19 δείγματα εμφιαλωμένου νερού. “Τα αποτελέσματα είναι εξίσου ανησυχητικά με εκείνα των ποταμών” αναφέρει η γαλλική “Le Monde”.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ευρώπη, εντοπίστηκε στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, με περίπου 4.100 νανογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ ακολουθεί το Παρίσι, με συγκέντρωση 2.100 νανογραμμαρίων ανά λίτρο.

Η παρουσία του TFA στο νερό οφείλεται κυρίως στην αποσύνθεση φυτοφαρμάκων της οικογένειας PFAS (περίπου το 12% των δραστικών ουσιών των συνθετικών φυτοφαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ) και φθοριούχων αερίων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης (ψυγεία, κλιματιστικά).

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο