(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μεταναστευτικό: Η ΕΕ θεωρεί πλέον 7 χώρες ως “ασφαλείς”

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

17/04/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η ΕΕ θεωρεί πλέον 7 χώρες -Κόσοβο, Κολομβία, Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο, Μπανγκλαντές, Ινδία- ως ασφαλείς για την επιστροφή μεταναστών/ριών και οι αιτήσεις ασύλου πιθανότατα δεν θα εγκρίνονται, λέει το Politico.
  2. Έτσι θα διευκολύνονται οι απελάσεις, μετά την πίεση από Δεξιά και Ακροδεξιά που δέχεται η Κομισιόν να αναθεωρήσει τις πολιτικές μετανάστευσης.
  3. Οι ροές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 33.600 φέτος από το 2024, καθώς οι χώρες “σφραγίζουν” τα σύνορά τους, ενώ οι μετανάστες επιλέγουν μη ασφαλείς οδούς, αναφέρει ο Guardian.

Είδηση


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πλέον 7 χώρες -Κόσοβο, Κολομβία, Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο, Μπανγκλαντές, Ινδία- ως ασφαλείς για την επιστροφή μεταναστών/ριών και οι αιτήσεις ασύλου υπηκόων αυτών των χωρών πιθανότατα δεν θα εγκρίνονται, λέει το Politico. Έτσι, θα διευκολύνονται οι απελάσεις.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής την Πολωνία, προέτρεψαν την Κομισιόν να αναθεωρήσει τις πολιτικές της για τη μετανάστευση, εν μέσω αυξανόμενων πολιτικών πιέσεων στην Ευρώπη από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

“Πολλά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σημαντική συσσώρευση αιτήσεων ασύλου, οπότε οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε τώρα για να υποστηρίξουμε την ταχύτερη λήψη αποφάσεων για το άσυλο είναι ουσιαστικής σημασίας”, δήλωσε ο Magnus Brunnner, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη μετανάστευση.

Το ΣτΕ αποφάσισε φέτος ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για αιτούντες ασύλου από Συρία Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία, Μπανγκλαντές.

Προσθέτει ότι ο χαρακτηρισμός των χωρών αυτών ως “ασφαλών” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι άλλες χώρες είναι μη ασφαλείς και ότι ο κατάλογος των “ασφαλών” χωρών θα επανεκτιμάται συνεχώς.

Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρώπης είναι οι ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν μειωθεί κατά 33.600 (33%) το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το 2024 την ίδια περίοδο, καθώς οι χώρες “σφραγίζουν” τα σύνορά τους, ενώ οι μετανάστες/ριες επιλέγουν μη ασφαλείς οδούς, αναφέρει ο Guardian.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτωτική τάσης στις μεταναστευτικές ροές συνεχίζεται, καθώς και το 2024, υπήρξε μείωση προς τα ευρωπαϊκά σύνορα κατά 38% σε σύγκριση με το 2023.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο