(EUROKINISSI)

ΚΕΘΕΑ: Στο Διδυμότειχο οι περισσότεροι, αναλογικά, χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

12/12/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Στο Διδυμότειχο βρίσκονται οι περισσότεροι/ες χρήστες/ριες ηρωίνης σε σχέση με τον πληθυσμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ για τους εθισμούς στην περιφέρεια του Έβρου.
  2. Η αυξημένη χρήση συνδέεται με τη χαμηλή της τιμή, λόγω γρήγορης μεταφοράς, καθώς στη γειτονική Βουλγαρία λειτουργούν παράνομα εργαστήρια ηρωίνης.
  3. Παράλληλα, οι γυναίκες στα Πομακοχώρια φέρεται να κάνουν αυξημένη χρήση ηρεμιστικών, ενώ παρατηρείται και εθισμός στον τζόγο στα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής.

Είδηση


Στο Διδυμότειχο βρίσκονται οι περισσότεροι/ες χρήστες/ριες ηρωίνης στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ για τους εθισμούς στην περιφέρεια του Έβρου που παρουσιάστηκαν χθες με με αφορμή τα 41 χρόνια από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης Θεραπευτικής Κοινότητας απεξάρτησης στην Ελλάδα.

Η αυξημένη χρήση συνδέεται με τη χαμηλή της τιμή, λόγω της γρήγορης μεταφοράς της στο Διδυμότειχο και τα κοντινά χωριά, καθώς στη γειτονική Βουλγαρία λειτουργούν παράνομα εργαστήρια ηρωίνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Έβρος ανήκει στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, καθώς το 2022 κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ήταν μόλις το 47% του ευρωπαϊκού μ.ό.

Παράλληλα, οι γυναίκες στα Πομακοχώρια φέρεται να κάνουν αυξημένη χρήση βενζοδιαζεπινών (benzos) μιας κατηγορίας ηρεμιστικών, που έχουν ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ τα παιδιά φέρεται να κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Αυτό συνδέεται με τη μετανάστευση, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, καθώς οι άνδρες να φεύγουν για να δουλέψουν στο εξωτερικό, στέλνοντας χρήματα πίσω στις οικογένειές τους, σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ. Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες, επηρεασμένες από τον δυτικό τρόπο ζωής και μην αντέχοντας την απομόνωση και τη μοναξιά, στρέφονται στα ηρεμιστικά χάπια για να αντιμετωπίσουν πιθανές ψυχικές διαταραχές.

Ακόμα, παρατηρούνται προβλήματα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια σε μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, με πολλά άτομα να ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ. Παρατηρούνται κυρίως στα στρατόπεδα του βόρειου Έβρου με το ΚΕΘΕΑ να εκτιμά ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι “δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο στην εργασία τους” και χρησιμοποιούν τον τζόγο για να “νιώσουν σημαντικοί και χρήσιμοι και να μην αισθάνονται μοναξιά”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο