(REUTERS/Mohammed Salem)

HRW: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι εκτοπισμοί αμάχων στη Γάζα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

14/11/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Oι συνεχείς εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στους αμάχους της Γάζας (90% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί) αποτελούν έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση του Human Rights Watch (HRW).
  2. Το Ισραήλ τις δικαιολογεί ως “προστασία των αμάχων”, παρά το γεγονός ότι οι άμαχοι δεν ήταν ασφαλείς ούτε κατά την εκκένωσή τους ούτε στις “ασφαλείς ζώνες”, λέει η έκθεση.
  3. Το HRW κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τις πολιτικές εκτοπισμού του Ισραήλ και πρότεινε κυρώσεις, όπως εμπάργκο όπλων.

Είδηση


Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις συνεχείς εντολές εκκένωσης στους αμάχους της Γάζας για να επιδιώξει τον “σκόπιμο και μαζικό εκτοπισμό” τους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Human Rights Watch (HRW). Ο οργανισμός λέει ότι έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για την κατηγορία η οποία πληροί τους όρους για να θεωρηθεί τόσο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας όσο και έγκλημα πολέμου.

Παράλληλα, ειδική επιτροπή του ΟΗΕ σε σημερινή  της έκθεση αναφέρει πως οι πολεμικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, όπως η χρήση της πείνας ως όπλου και η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων συνιστούν γενοκτονία.

Το Ισραήλ δικαιολογεί το γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί (1.9 εκατ. Παλαιστίνιοι) ως “προστασία των αμάχων”, παρά το γεγονός ότι οι άμαχοι δεν ήταν ασφαλείς ούτε κατά την εκκένωσή τους ούτε στις “καθορισμένες ασφαλείς ζώνες”, στις οποίες έχουν γίνει πολύνεκρες επιθέσεις, λέει η έκθεση.

Το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει το Ισραήλ να επιτρέψει την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους μετά το τέλος των εχθροπραξιών, καθώς το αντίθετο θεωρείται εθνοκάθαρση, σύμφωνα με το HRW.

Η σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι στη διάρκεια εχθροπραξιών, ο εκτοπισμός αμάχων πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για “επιτακτικούς στρατιωτικούς λόγους” ή για την ασφάλεια του πληθυσμού και απαιτεί εγγυήσεις και κατάλληλη στέγαση για την υποδοχή των εκτοπισμένων αμάχων. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει εντολές εκκένωσης, τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα, για να εκτοπίσει αμάχους, χωρίς οι εντολές εκκένωσης να έχουν νομικό καθεστώς.

Παράλληλα, στο πεδίο υπάρχουν μαρτυρίες ότι o IDF εκτοπίζει τις λίγες χιλιάδες Παλαιστινίων που έχουν παραμείνει στη βόρεια Γάζα, περνώντας τους από check point στη νότια Γάζα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ρυθμού καταστροφής σπιτιών και υποδομών στη βόρεια Γάζα, αλλά και η δημιουργία νέων υποδομών για παρατεταμένη στρατιωτική παρουσία, δείχνουν ότι το Ισραήλ επιταχύνει τις προσπάθειές του να κόψει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο με ένα “buffer zone”.

Το Human Rights Watch καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τις πολιτικές εκτοπισμού του Ισραήλ και πρότεινε κυρώσεις, όπως εμπάργκο όπλων. Παράλληλα, η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις για να αποτρέψουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και να το καταστήσουν υπόλογο. “Είναι συλλογική ευθύνη κάθε κράτους να σταματήσει να υποστηρίζει την επίθεση στη Γάζα και το σύστημα απαρτχάιντ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ”, δήλωσε η Επιτροπή.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο