(Annie Spratt/ UNSPLASH)

ΗΠΑ: Όλο και περισσότεροι γονείς δίνουν μελατονίνη στα παιδιά τους

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

10/04/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Όλο και περισσότεροι γονείς στις ΗΠΑ δίνουν μελατονίνη στα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν, όπως φαίνεται από την αύξηση 530% των δηλητηριάσεων παιδιών από μελατονίνη από το 2012 έως το 2021.
  2. Μερίδα γιατρών ανησυχεί ότι η χορήγησή της σε παιδιά, που στις ΗΠΑ (αλλά και στην Ελλάδα) γίνεται χωρίς συνταγογράφηση, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.
  3. Άλλοι σημειώνουν ότι είναι σημαντικότερη η διευκόλυνση του ύπνου (ειδικά σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ ή αυτισμό), καθώς ο κακός ύπνος έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.

Είδηση


Όλο και περισσότεροι γονείς στις ΗΠΑ δίνουν μελατονίνη στα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν, όπως φαίνεται από την αύξηση 530% των δηλητηριάσεων παιδιών από μελατονίνη από το 2012 έως το 2021. Η χορήγηση μελατονίνης προσομοιώνει τη φυσική διαδικασία παραγωγής της ορμόνης από τον εγκέφαλο, που δίνει “σήμα” στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο όταν σκοτεινιάζει, ρυθμίζοντας έτσι τον κύκλο του ύπνου.

Η μελατονίνη, που σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και την Ελλάδα θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής και όχι συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, χορηγείται εδώ και δεκαετίες σε παιδιά, ιδίως σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ ή αυτισμό. Για αυτό έχουν δημιουργηθεί και ειδικά προϊόντα (π.χ. σε μορφή καραμέλας) που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.

Η χορήγηση μελατονίνης προσομοιώνει τη φυσική διαδικασία παραγωγής της από τον εγκέφαλο, η οποία δίνει “σήμα” στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο όταν σκοτεινιάζει.

Το γεγονός ότι δεν θεωρείται φάρμακο στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερος έλεγχος, με αποτέλεσμα έρευνα του FDA να έχει αποκαλύψει ότι συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη, είχαν 6 φορές παραπάνω δραστική ουσία από αυτή που αναγραφόταν στην ετικέτα.

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά της. Μερίδα ειδικών θεωρεί ότι η τακτική χρήση μελατονίνης θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών αν και υπάρχουν ακόμη λίγες έρευνες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες.

Από την άλλη ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ιδίως εκείνα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, καθώς ο κακός ύπνος έχει κι αυτός αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών, ενώ επηρεάζει έντονα και τους γονείς τους. Συστήνουν όμως τη χρήση της για σύντομα χρονικά διαστήματα και μόνο υπό την παρακολούθηση γιατρού.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο