Η ιαπωνική αλυσίδα σουπερμάρκετ AEON υιοθέτησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να αξιολογεί τις εκφράσεις των υπαλλήλων της και να μονιμοποιήσει τα χαμόγελα τους, φέρνοντας ξανά τη συζήτηση σχετικά με την παρενόχληση των υπαλλήλων στον χώρο εργασίας τους.
Την 1η Ιουλίου, η αλυσίδα ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που προώθησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη μέτρηση του χαμόγελου, σε 240 καταστήματά της σε όλη τη χώρα. Το σύστημα ονομάζεται «Mr Smile», αναπτύχθηκε από την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας InstaVR και λέγεται ότι είναι σε θέση να αξιολογήσει με ακρίβεια τη “συμπεριφορά εξυπηρέτησης” ενός/μιας πωλητή/ριας καταστήματος.
Το σύστημα βασίζεται σε περισσότερα από 450 στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων του προσώπου, της έντασης της φωνής και του τόνου των χαιρετισμών.
Η Aeon λέει ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή του λογισμικού σε 8 καταστήματα με περίπου 3.400 υπαλλήλους και ότι βελτιώθηκε η “συμπεριφορά εξυπηρέτησης”.
Έχει επίσης σχεδιαστεί με στοιχεία «παιχνιδιού» που παρακινούν το προσωπικό να βελτιώσει τη στάση του προσπαθώντας να φτάσει σε όσο δυνατόν μεγαλύτερη βαθμολογία.
Η εταιρεία δήλωσε ότι στόχος της ήταν να μονιμοποιήσει τα χαμόγελα των μελών του προσωπικού και να ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τους/τις πελάτες/ισσες.
Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το αν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ιδίως από τους/τις πελάτες/ισσες – ένα σοβαρό ζήτημα στην Ιαπωνία. Γνωστή ως «kasu-hara», η παρενόχληση των υπαλλήλων από τους/τις πελάτες/ισσες, έχει τη μορφή υβριστικών εκφράσεων και επαναλαμβανόμενων παραπόνων.