(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ελληνική Ένωση Καφέ ζητάει να καταργηθεί ο ΕΦΚ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

26/11/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Αίτημα για κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ καταθέτει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Καφέ ώστε να μειωθεί το κόστος του.
  2. Οι τιμές ποικιλιών του καφέ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13+ ετών, σύμφωνα με την Ένωση, ενώ παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς για μειώσεις, τελικά έγιναν αυξήσεις τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
  3. Παράλληλα, η κλιματική κρίση απειλεί τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς: τη Βραζιλία με μείωση 20% στην παραγωγή και το Βιετνάμ λόγω του τυφώνα Yagi που έπληξε χιλιάδες εκτάρια φυτειών.

Είδηση


Αίτημα για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ καταθέτει, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση Καφέ ώστε να μειωθεί το κόστος του.

Η Ένωση αναφέρει ότι “τροχοπέδη για την πορεία του κλάδου καφέ στην Ελλάδα αποτελεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2017, γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις τιμές. Η Ελληνική Ένωση Καφέ θεωρεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, επιβεβλημένη την κατάργησή του, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η επίπτωση του αυξημένου κόστους και να μην εκτιναχθεί η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής”.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) είναι έμμεσος φόρος που επιβάλλεται στα κράτη της ΕΕ σε συγκεκριμένα προϊόντα, εισαγόμενα ή μη, όπως το αλκοόλ και ο καφές.

Οι τιμές ποικιλιών του καφέ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13+ ετών, σύμφωνα με την Ένωση, ενώ παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς για μειώσεις, τελικά έγιναν αυξήσεις τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Οι επιχειρήσεις, την ίδια ώρα, αδυνατούν να απορροφήσουν τα αυξημένα κοστολόγια και η κατάργηση του ΕΦΚ είναι αναγκαία για να αποσυμφορηθούν οι τιμές.

Η αγορά καφέ έχει κλείσει για τρεις συνεχόμενες χρονιές με αρνητικό ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης, λόγω και της κλιματικής κρίσης, με συνθήκες όπως ο παγετός και η ξηρασία να επηρεάζουν ακόμα και τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς στον κόσμο.

Για παράδειγμα, η Βραζιλία, που παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, απειλείται με μείωση 20% στην παραγωγή την περίοδο 2023-2024. Το Βιτενάμ, επίσης, έχασε χιλιάδες εκτάρια φυτειών λόγω του τυφώνα Yagi που έπληξε τη χώρα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο