(UNSPLASH/ Chino Rcha

Για μετατροπή του Κολοσσαίου σε “λούνα παρκ” κατηγορούν φορείς την Airbnb

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

18/11/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. 16 τουρίστες/ριες, που θα επιλεγούν τυχαία από όσους/ες δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό του Airbnb, θα μονομαχήσουν μεταξύ τους στο Κολοσσαίο τον Μάιο, ως μέρος εμπορικής συμφωνίας της πλατφόρμας με τον οργανισμό διαχείρισης του μνημείου, αξίας $1,5 εκατ.
  2. Αντιπολίτευση, πολιτιστικοί φορείς και ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η συμφωνία μετατρέπει το Κολοσσαίο σε “λούνα παρκ” και εντείνει την “τουριστικοποίηση” της πόλης, ενώ ο οργανισμός διαχείρισης λέει ότι τα χρήματα θα διατεθούν για τη συντήρηση του Κολοσσαίου.

Είδηση


Για πρώτη φορά εδώ και 2.000 χρόνια θα γίνουν ξανά μονομαχίες στο Κολοσσαίο, αυτή τη φορά σκηνοθετημένες, στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης του μνημείου και της Airbnb, αξίας $1,5 εκατ.

Από τις 27.11, τουρίστες θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στo “Airbnb experience” ώστε να έχουν την ευκαιρία να είναι στους 16 που θα κληρωθούν να λάβουν μέρος δωρεάν σε μια “ιστορικά συνεπή” αναπαράσταση μονομαχιών, φορώντας πανοπλίες και ακολουθώντας την ίδια υπόγεια διαδρομή που χρησιμοποιούσαν οι μονομάχοι στην αρχαία Ρώμη για να φτάσουν στην αρένα.

Οι μονομαχίες θα γίνουν τον Μάιο μετά την ώρα που κλείνει κανονικά το μνημείο και γίνονται σε συνεργασία με τη νέα ταινία “Gladiator II” του Ridley Scott, καθώς ως “host” του experience φαίνεται να είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Paul Mescal ως Lucius.

 17% των σπιτιών στο κέντρο της Ρώμης έχουν μετατραπεί σε Airbnb, και 38% των κατοίκων του το έχει εγκαταλείψει την τελευταία δεκαετία.

Αντιπολίτευση, πολιτιστικοί φορείς και ΜΚΟ καταγγέλουν ότι η συμφωνία μετατρέπει το Κολοσσαίο σε “λούνα παρκ” και εντείνει την “τουριστικοποίηση” της πόλης, λέγοντας ότι το Airbnb έχει πλέον αρχίσει να εκτοπίζει κατοίκους όχι μόνο από το κέντρο της πόλης αλλά και από τα προάστια της Ρώμης.

Η διοίκηση του μνημείου λέει ότι πρόκειται για μια σύμβαση ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση Meloni, με τα χρήματα να διατίθενται στη συντήρηση του μνημείου και τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος. Παράλληλα, λέει ότι συμφωνίες με brands, όπως με την ιταλική εταιρεία πολυτελών αξεσουάρ Tod’s, έχουν ξαναγίνει.

Η διαμάχη γύρω από τη συμφωνία είναι χαρακτηριστική του προβλήματος της Ιταλίας να εξισορροπήσει την άνθιση της τουριστικής της βιομηχανίας μετά την πανδημία με τις ανάγκες των ντόπιων που βλέπουν τις πόλεις τους να μετατρέπονται σε μη-βιώσιμες τουριστικές παιδικές χαρές, σύμφωνα με το CNN.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο