(REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Γαλλία: Ένα βήμα πιο κοντά στο να θεωρείται το μη συναινετικό σεξ βιασμός

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

02/04/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες την αλλαγή του ορισμού του βιασμού, ώστε το σεξ χωρίς συναίνεση να θεωρείται βιασμός, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  2. Η έλλειψη αντίδρασης δεν σημαίνει συναίνεση, καθώς η συναίνεση θα πρέπει να έχει δοθεί από πριν χωρίς εξαναγκασμό, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, αλλά και να μπορεί να ανακληθεί.
  3. Μία από τις βουλέυτριες που κατέθεσαν το σχετικό ν/σ, το οποίο πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, είπε ότι στην υπερψήφιση της αλλαγής του ορισμού συνέβαλε η υπόθεση Pelicot.

Είδηση


Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) ενέκρινε χθες, με 161 ψήφους υπέρ και 56 κατά, την τροποποίηση του νομικού ορισμού του βιασμού, ώστε το σεξ χωρίς συναίνεση να θεωρείται βιασμός, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ισπανία, Σουηδία). Το ν/σ αναμένεται να εξεταστεί και από τη Γερουσία (Άνω Βουλή).

Πρόκειται για νομοσχέδιο που επαναπροσδιορίζει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που καλύπτει όλες τις σεξουαλικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, που μέχρι τώρα ορίζεται ως “σεξουαλική διείσδυση οποιασδήποτε μορφής […] που διαπράττεται με βία, εξαναγκασμό, απειλή ή αιφνιδιασμό”. Η συναίνεση σύμφωνα με το νέο ν/σ, θα πρέπει να έχει δοθεί από πριν χωρίς εξαναγκασμό, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, αλλά και να μπορεί να ανακληθεί. Η έλλειψη αντίδρασης ή η σιωπή δεν σημαίνει συναίνεση.

Το 70% των θυμάτων βιασμού “παγώνουν”, λένε ειδικοί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν, κάτι που συχνά χρησιμοποιείται εναντίον τους νομικά.

Οι υποστηρικτές της τροποποίησης θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτονται νομικά περιπτώσεις θυμάτων που βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ, καθώς ειδικοί λένε ότι το 70% των θυμάτων βιασμού “παγώνουν” με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν, κάτι που συχνά χρησιμοποιείται εναντίον τους νομικά. Ωστόσο μερίδα φεμινιστριών θεωρεί την τροποποίηση “παγίδα” και αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο οι έρευνες θα επικεντρώνονται περισσότερο στη στάση του θύματος, παρά στους θύτες.

H Marie-Charlotte Garin, μία από τις δύο βουλεύτριες που κατέθεσαν το σχετικό ν/σ είπε ότι στην υπερψήφιση της αλλαγής του ορισμού, συνέβαλε η υπόθεση Pelicot. “Αποκάλυψε το πόσο μεγάλη είναι η κουλτούρα του βιασμού στη Γαλλία και, εξαιτίας αυτού, έγινε πολιτικά απαράδεκτο να μην αλλάξει κάτι στον νόμο”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο