Οι έξι στους δέκα στην Ελλάδα λένε ότι δεν αρκεί το μηνιαίο τους εισόδημα για να βγει ο μήνας, σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πάντως, αν στο εισόδημα υπολογιζόταν μόνο ο μισθός και όχι τυχόν επιδόματα, ενοίκια κ.λπ., ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερος και να δήλωναν λιγότεροι από 4 στους 10 ότι αρκούν τα μηνιαία έσοδά τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία, παράλληλα, αναγκάζεται να κόψει από την κατανάλωση βασικών τροφίμων, λόγω της ακρίβειας. Το 53%, συγκεκριμένα, έχει μειώσει “αρκετά” βασικά αγαθά και το 35% τα έχει μειώσει “λίγο”. Μόλις το 12% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί από την ακρίβεια στα τρόφιμα.
Το 35% με full time δουλειά έχει εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, σύμφωνα με άλλη έρευνα, με τα δύο πιο συνηθισμένα να είναι εισπράξεις από ενοίκια ή Airbnb.
Οι 3 στους 10, επίσης, ξοδεύουν από τις αποταμιεύσεις τους, ενώ το 37% δεν έχει καν χρήματα στην άκρη.
Όσον αφορά στη στέγαση, σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους (36%) του ιδιωτικού τομέα νοικιάζουν σπίτι. Από αυτούς, οι έξι στους δέκα ξοδεύουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του το ενοίκιό τους και στη θέρμανση.
Στην Αθήνα το μέσο ενοίκιο για μια οικογένεια με παιδιά, είναι σχεδόν όσο ο μέσος μισθός, αφού η μέση τιμή ενοικίασης ενός σπιτιού 80 τ.μ. στην πρωτεύουσα είναι €872 και ο καθαρός μέσος μισθός είναι €885.