(ΝΟΑΑ)

Έρευνα: Έχουμε εξερευνήσει μόνο το 0,001% των αβύσσων

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

12/05/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Περίπου το 99,999% του βυθού των αβύσσων, των σημείων των ωκεανών όπου δεν φτάνει το φως (βάθος 200+ μ.), δεν έχει εξερευνηθεί, λέει νέα έρευνα.
  2. Έτσι, τα συμπεράσματα των επιστημόνων για τα οικοσυστήματα των αβύσσων, που αποτελούν το 93% των ωκεανών, βασίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει σε μια έκταση όση το Λουξεμβούργο.
  3. Το 65+% από τις 43.000+ τέτοιες εξερευνήσεις, από το 1958, έχουν γίνει κοντά στις ακτές των ΗΠΑ, της Ν. Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας, αφήνοντας περιοχές όπως ο Ινδικός Ωκεανός ανεξερεύνητες.

Είδηση


Περίπου το 99,999% του βυθού των αβύσσων δεν έχει εξερευνηθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances [1], [2]. Οι άβυσσοι είναι τα σημεία των ωκεανών όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου, δηλαδή σημεία με βάθος πάνω από 200 μέτρα. Οι άβυσσοι αποτελούν μεγάλο κομμάτι της Γης, καθώς το 93% των ωκεανών χαρακτηρίζεται “άβυσσος” και οι ωκεανοί καλύπτουν συνολικά το 71% του πλανήτη.

Τα συμπεράσματα, όμως, των επιστημόνων για τα οικοσυστήματα των αβύσσων βασίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει σε μια έκταση όση το Λουξεμβούργο. Από το 1958 υπολογίστηκε ότι έχουν γίνει πάνω από 43.000 τέτοιες εξερευνήσεις με διάφορα μέσα, όπως ρομποτικά οχήματα, υποβρύχια που καθοδηγούνταν από ανθρώπους αλλά και απλές προσγειώσεις μηχανημάτων που μένουν σταθερά.

Eίναι, αναλογικά, “σαν να βγάζαμε όλα τα συμπεράσματα για τα χερσαία οικοσυστήματα από μια έκταση μικρότερη από το Χιούστον του Τέξας”, λένε οι επιστήμονες.

Πάνω από το 65% αυτών των εξερευνήσεων έχει γίνει κοντά (σε απόσταση έως και 370 χλμ.) στις ακτές των ΗΠΑ, της Ν. Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας, αφήνοντας τεράστιες περιοχές όπως ο Ινδικός Ωκεανός σχεδόν αποκλειστικά ανεξερεύνητες.

Oι άβυσσοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του κλίματος, καθώς απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενός από τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο