Για 1η φορά, το Υπουργείο Εργασίας χαρτογραφεί τα επαγγέλματα του μέλλοντος, με σκοπό να παρουσιάσει τα στοιχεία στα σχολεία, δηλαδή στην Gen Ζ (1997-2012), ώστε να βοηθήσει τα παιδιά στην επαγγελματική επιλογή τους, λέει η “Καθημερινή“. Τα στοιχεία προέρχονται από την “Εργάνη”, τον ΕΦΚΑ και την πρώτη φορά χρησιμοποιούνται προς όφελος του κοινού και ειδικά της νέας γενιάς.
Οι αρμόδιοι φορείς κατέληξαν στο ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι συνολικά 15: Μηχανικός δικτύων και βάσεων δεδομένων, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού, Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών συστημάτων και δικτύων, Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, Τεχνικός αυτοματισμών, Ηλεκτρονικός κτιρίων για ασύρματες συνδέσεις, Ψυκτικοί προηγμένων συστημάτων, Μηχανικοί IoT, Επαγγελματίες υγείας και παροχών υπηρεσιών προσωπικής ιατρικής υποστήριξης, Χειριστές και συντηρητές ιατρικών εργαλείων και μηχανημάτων, Στελέχη διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, Εργοδηγοί κλάδου εξόρυξης, Στελέχη προώθησης εξαγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας, Τεχνικοί ηλεκτρονικών συστημάτων εγκαταστάσεων και δικτύων και Χειριστές μηχανημάτων έργου.
Σχολές όπως: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, παρέχουν πτυχία που θα είναι περιζήτητα.
Τα εξειδικευμένα επαγγέλματα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο τομέων που θα έχουν μέλλον στην Ελλάδα. Η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων έχει καταλήξει στους τέσσερις βασικούς πυλώνες που θα έχουν ζήτηση τις επόμενες δεκαετίες στην Ελλάδα: 1.Τουρισμός και φιλοξενία, 2.Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, 3.Βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 4.Γεωργία και τεχνολογία τροφίμων.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσω νομοσχεδίων που έχει αφήσει ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.