Μια μέρα πριν ανοίξει το Μετρό Θεσσαλονίκης για το επιβατικό κοινό (30.11) εγκαινιάζεται ο σταθμός Βενιζέλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο σταθμός, λόγω του μεγάλου όγκου αρχαιολογικών ευρημάτων, αποτέλεσε βασικό λόγο καθυστέρησης του έργου, ενώ εκεί έγινε “ίσως η μεγαλύτερη ανασκαφή στη χώρα”, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η αρχαιολογική έρευνα κάλυψε μια επιφάνεια 3.500 τ.μ., ενώ ο αρχαιολογικός χώρος μέσα στον σταθμό καλύπτει περίπου 1.300 τ.μ., στον οποίο εκτίθενται ευρήματα από τον 4ο αιώνα π.Χ., από όταν δηλαδή ιδρύθηκε η πόλη από τον Κάσσανδρο, έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Για τις αρχαιότητες στον σταθμό, μέσα στα χρόνια είχαν δοθεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ως προς το αν επιτρεπόταν να αποσπαστούν τα ευρήματα και να επανατοποθετηθούν, όπως και εν τέλει έγινε.
Κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό, που ξεκίνησε 18 χρόνια πριν, βρέθηκαν συνολικά 300.000+ αρχαιολογικά ευρήματα.
Κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό, που διήρκησαν 18 χρόνια ενώ είχε υπολογιστεί να διαρκέσουν μόλις 6,5 , βρέθηκαν συνολικά πάνω 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία το Υπουργείο αναφέρει ότι θα φτιάξει μουσεία που θα τα φιλοξενήσουν.
Οι επιβάτες/ιδες του Μετρό τις πρώτες τέσσερις μέρες λειτουργίας του θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν, ενώ μετά το εισιτήριο διάρκειας 70 λεπτών θα κοστίζει €0,60 για την αστική ζώνη, η οποία καλύπτει 10 δήμους και τους 13 σταθμούς του μετρό (9,6 χιλιόμετρα) και €0,80 όταν συνδυάζονται με άλλες μετακινήσεις (π.χ. με λεωφορείο) για την περιαστική ζώνη, η οποία καλύπτει έξι επιπλέον δήμους.