Φωτογραφία Αρχείου (ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/ EUROKINISSI)

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για θάνατο πρόσφυγα το 2015

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

27/03/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το Ευρ. Δικαστήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε χθες την Ελλάδα για τον θάνατο ενός ανήλικου πρόσφυγα το 2015, ανοιχτά της Σύμης, επιδικάζοντας αποζημίωση €80.000 στους γονείς του.
  2. Το Λιμενικό είχε πυροβολήσει προς σκάφος με 96 επιβάτες, σκοτώνοντας τον ανήλικο που βρισκόταν στην καμπίνα, σύμφωνα με την προσφυγή.
  3. Το 2017, Ναυτοδικείο είχε αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη στο Λιμενικό, ενώ το ΕΔΔΑ έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το Λιμενικό δεν φρόντισε “να διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ζωής”.

Είδηση


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε χθες την Ελλάδα για τον θάνατο ενός ανήλικου πρόσφυγα από το Ιράκ το 2015, ανοιχτά της Σύμης, (υπόθεση Almukhlas και Al-Maliki κατά Ελλάδας), με έξι ψήφους υπέρ και μία κατά [1], [2], [3]. Καλεί το ελληνικό Δημόσιο να δώσει αποζημίωση €80.000 στους γονείς του, καθώς παραβίασε το δικαίωμα στη ζωή, που προστατεύεται από το Άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στο περιστατικό συμμετείχαν οι δύο διακινητές του σκάφους όπου επέβαινε η οικογένεια, ένα σκάφος της FRONTEX και η Ελληνική Ακτοφυλακή, με τις καταθέσεις της ελληνικής πλευράς και των εναγόντων να παρουσιάζουν διαφορές. Το περιστατικό, σύμφωνα με την προσφυγή, έγινε όταν το Ελληνικό Λιμενικό καταδίωκε το σκάφος που είχε συνολικά 96 άτομα και στη συνέχεια πυροβόλησε προς το μέρος του, σκοτώνοντας τον ανήλικο που βρισκόταν στην καμπίνα, στο κάτω μέρος του σκάφους.

Τουλάχιστον 8.938 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, έχασαν τη ζωή τους σε μεταναστευτικές οδούς παγκοσμίως το 2024, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το 2017 το Ναυτοδικείο Πειραιά είχε αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη στο Λιμενικό, με το ΕΔΔΑ να χαρακτηρίζει “πλημμελή” την έρευνα των ελληνικών Αρχών “που οδήγησε ιδίως στην απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, με αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της έρευνας, γεγονός που δεν επέτρεψε να καθοριστούν οι πραγματικές συνθήκες του θανάτου του Ameer και – κατά περίπτωση – να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι”.

Το ΕΔΔΑ έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το Λιμενικό δεν φρόντισε “να διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ζωής”, ενώ αναγνώρισε ότι η χρήση βίας, ιδίως όπλων, θα πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ζωή αθώων. Μάλιστα, ο δικαστής που μειοψήφισε, θεώρησε την ποινή πολύ επιεική, λέγοντας “δεν έχει αποδειχθεί ότι η θανατηφόρα δύναμη που χρησιμοποιήθηκε ήταν απολύτως απαραίτητη”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο