(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 1η Ιανουαρίου

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

13/12/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύσουν από την 1.2024 δημοσιεύθηκαν χθες, με τις αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 7,5%.
  2. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η διαδρομή Αθήνα– Θεσσαλονίκη με Ι.Χ. αυξάνεται κατά €2,20 και το Αθήνας–Ιωάννινα (μέσω της γέφυρας Ρίου–Αντιρρίου) κατά €2,75.
  3. Σύμφωνα με την “Κ”, αυτό συμβαίνει γιατί πέρσι υπήρξε πολύ μεγάλη άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή και γιατί επίσης πέρσι υπήρξε μηδενική αύξηση στα διόδια με απόφαση του υπ. Υποδομών.

Είδηση


Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους δημοσιεύθηκαν χθες, με τις αυξήσεις τους κυμαίνονται από 7% έως 7,5%. Από τις αυξήσεις εξαιρούνται η Αττική Οδός και η Εγνατία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής“, η διαδρομή Αθήνας – Θεσσαλονίκης για ένα Ι.Χ. αυξάνεται κατά 2,20 ευρώ και η διαδρομή Αθήνας – Ιωαννίνων (μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) κατά 2,75 ευρώ.

Η διαδρομή Αθήνας – Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένων των διοδίων Μαλγάρων, τα οποία ανήκουν στην Εγνατία Οδό) θα κοστίζει 33,55 ευρώ από 31,35 ευρώ σήμερα (αύξηση 7%).

Δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ο δείκτης μέτρησης του κόστους ζωής και διαβίωσης που βασίζεται στις αλλαγές του κόστους σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η διαδρομή Αθήνας – Πάτρας θα κοστίζει 12,60 ευρώ από 11,80 ευρώ σήμερα (αύξηση 6,8%).

Η διαδρομή Αθήνας – Ιωαννίνων μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου θα κοστίζει 41 ευρώ από 38,25 ευρώ σήμερα (αύξηση 7,2%).

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι μεγάλες αυξήσεις φέτος οφείλονται σε δύο παράγοντες: στην πολύ μεγάλη άνοδο πέρυσι του δείκτη τιμών καταναλωτή (με βάση τον οποίο υπολογίζεται η ετήσια αναπροσαρμογή στα διόδια) και στη μη επιβολή αύξησης την προηγούμενη χρονιά, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο