Τι συνέβη;
Πώς ανατινάχθηκαν οι συσκευές;
Από που ήρθαν οι συσκευές;
Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές;
Τι σημαίνει για τη Χεζμπολάχ;
Τι έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ τους;
Τι σημαίνει για τη Μέση Ανατολή;
Τι συνέβη;
Πώς ανατινάχθηκαν οι συσκευές;
Από που ήρθαν οι συσκευές;
Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές;
Τι σημαίνει για τη Χεζμπολάχ;
Τι έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ τους;
Τι σημαίνει για τη Μέση Ανατολή;
Την Τρίτη, εξερράγησαν περίπου 5.000 βομβητές (συσκευές επικοινωνίας) σε ολόκληρο τον Λίβανο, που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ και είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, ανάμεσά τους και ένα παιδί, ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000.
Χθες, έγιναν κι άλλες εκρήξεις φορητών συσκευών, όπως walkie-talkie (ασύρματοι επικοινωνίας), laptop and ραδιοφωνάκια, οι οποίες σκότωσαν ακόμα 25 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 450.
Για τις εκρήξεις, κατά τις οποίες θύματα ήταν και άμαχοι, όχι μόνο μέλη της Χεζμπολάχ, η οργάνωση ορκίστηκε “εκδίκηση”, κατηγορώντας το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη.
Οι μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου αναφέρουν πως οι αντίστοιχες του Ισραήλ (Μοσάντ) τοποθέτησαν στο εσωτερικό των βομβητών από μία πλακέτα με εκρηκτικό υλικό, που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί, ακόμα και από τους πιο σύγχρονους μηχανισμούς ελέγχους.
Στη συνέχεια έστειλαν ένα ψεύτικο μήνυμα από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, το οποίο πυροδότησε τα εκρηκτικά.
Σε αρκετά βίντεο που κυκλοφορούν από τις εκρήξεις, τα θύματα φαίνεται να ελέγχουν τους βομβητές τους, δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη.
Πριν πέντε μήνες, η Χεζμπολάχ παρέλαβε το φορτίο των συσκευών που είχε παραγγείλει.
Τα walkie-talkie φαίνεται να κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία και οι βομβητές στην Ταιβάν.
Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη σε ποιο στάδιο της παραγωγής τοποθετήθηκαν μέσα τα εκρηκτικά. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι αυτό έγινε μέσα στα εργοστάσια παραγωγής, αλλά οι εταιρείες αρνούνται κάτι τέτοιο.
Η εταιρεία από την Ταϊβάν υποστηρίζει ότι οι βομβητές φτιάχτηκαν από μια άλλη εταιρεία στην Ουγγαρία που χρησιμοποιεί το εμπορικό της σήμα, ωστόσο και εκείνη αρνείται την εμπλοκή της.
Ο βομβητής είναι μια μικρή ασύρματη συσκευή που μπορεί να λαμβάνει και να στέλνει μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει κλήσεις.
Ήταν δημοφιλείς στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, η χρήση τους μειώθηκε σταδιακά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων.
Η Χεζμπολάχ κάνει χρήση συσκευών παλιότερης τεχνολογίας, σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα, δεν μπορεί να εντοπιστεί η θέση τους και κάνει την παρακολούθηση από ξένες μυστικές υπηρεσίες πιο δύσκολη.
Το ίδιο ισχύει και για τα walkie-talkie, καθώς επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ραδιοσυχνοτήτων.
Η Χεζμπολάχ δέχτηκε σοβαρό πλήγμα στην εσωτερική της οργάνωση, που βασίζεται στη μυστικότητα των επικοινωνιών μεταξύ των στελεχών της.
Επέλεξε στρατηγικά παλιές τεχνολογικά συσκευές, όμως οι εξελίξεις αφήνουν πλέον ένα σημαντικό κενό στο σύστημα ασφαλείας της λιβανέζικης οργάνωσης.
Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου, σε ένδειξη στήριξης της Χαμάς, με τη Χεζμπολάχ να υπόσχεται πως δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το Ισραήλ, από πλευράς του, έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους τόσο της Χεζμπολάχ, όσο και της Χαμάς.
Οι επιθέσεις στον Λίβανο φέρνουν ακόμα πιο κοντά τη χώρα σε άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ, ο οποίος θα μπορούσε να συμπαρασύρει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι περνάει σε “μια νέα εποχή” σε ό,τι αφορά τις τακτικές πολέμου, ενώ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στα σύνορα του με τον Λίβανο.
Το Al Jazeera ανέφερε ότι το Ισραήλ κατάφερε με επιτυχία να “δημιουργήσει σύγχυση στη Χεζμπολάχ και στην κοινωνία” και να “προετοιμαστεί για μια τρίτη φάση του πολέμου”, της οποίας η αρχή ήταν οι επιθέσεις στην καρδιά της Χεζμπολάχ.